dilluns, 9 de febrer del 2009

Vinyes al Pallars



Al diari El Segre, llegim que l’Incavi y el Consell del Pallars, han firmat un acort per investigar la posibilitat de tornar a introduir les vinyes al territori, desaparegudes al Pallars, per les gelades, el baix preu del vi i com a remat per la Filoxera, a finals del segle XVIII.


Ens enterem que abans de la filoxera (insecte que mata els ceps) hi havien vinyes, a Escós, Estac, Soriguera i altres pobles pallaresos.


L’Incavi aportarà mitjans humans, económics i coneixemens tecnics i el Consell aportarà dades dels antecedens, de les varietats autoctones, i personal per efectuar el treballs de camp.

Actualment, hi ha al nostre batlliu, una vinya experimental que conté uns 7.000 ceps de la varietat Vionyer.


A Enviny, els antecedens son clars. Entre els noms dels trossos ,hi trobem “Els Vinyals”,” el prat de La Vinya”, La Vinyassa,que etimologicament ja ens recorden que s’hi collia, en aquells indrets. L’any 1082, L’Abad Ponce de Gerri i el comte Artal varen acordar que a la solana d’Enviny no es podie veremar fins que el propi abad en donés l’ordre. (Mn. Coy)

Més tard, l’any 1087, la comptessa Llucia i els seus fills Artal i Dot, varen presidir un judici, al castell d’Enviny, per unes vinyes comprades per un matrimoni a un frare del “curado de Montardit”, sense permis del compte i del abad.(Llobet).


De moment l’acord entre el Consell i L’Institut Català del vi i la vinya, es per un any prorrogable. Esperem que iniciatives com aquesta, aportin noves posibilitats i sortides económiques, al nostre pais.


Com be diu Joan Aguado, president del Incavi “Una mirada al passat, suposa una aposta per al futur.”

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé tiet! Boníssima la frase final.

I si hi ha verema allà em tindreu collint raïm! jeje

Soc ha dit...

A Olp també hi ha trossos amb clars referents enolegs: Les Vinyes de Moriri per exemple. Fins i tot a Sorre s'hi feia ví

laia ha dit...

Hola, em dic Laia i sóc de la Pobla de Segur.Una cosa, hi ha algun indici o proba documentada de les vinyes i el cultiu del vi al Pallars? Es que estic fent un treball de recerca que va precisament d'això i seria interessant poder afegir-hi documents, fotos, etc. Merci!!!