Al diari El Segre, llegim que l’Incavi y el Consell del Pallars, han firmat un acort per investigar la posibilitat de tornar a introduir les vinyes al territori, desaparegudes al Pallars, per les gelades, el baix preu del vi i com a remat per
Ens enterem que abans de la filoxera (insecte que mata els ceps) hi havien vinyes, a Escós, Estac, Soriguera i altres pobles pallaresos.
L’Incavi aportarà mitjans humans, económics i coneixemens tecnics i el Consell aportarà dades dels antecedens, de les varietats autoctones, i personal per efectuar el treballs de camp.
Actualment, hi ha al nostre batlliu, una vinya experimental que conté uns 7.000 ceps de la varietat Vionyer.
A Enviny, els antecedens son clars. Entre els noms dels trossos ,hi trobem “Els Vinyals”,” el prat de
Més tard, l’any 1087, la comptessa Llucia i els seus fills Artal i Dot, varen presidir un judici, al castell d’Enviny, per unes vinyes comprades per un matrimoni a un frare del “curado de Montardit”, sense permis del compte i del abad.(Llobet).
De moment l’acord entre el Consell i L’Institut Català del vi i la vinya, es per un any prorrogable. Esperem que iniciatives com aquesta, aportin noves posibilitats i sortides económiques, al nostre pais.
Com be diu Joan Aguado, president del Incavi “Una mirada al passat, suposa una aposta per al futur.”
3 comentaris:
Molt bé tiet! Boníssima la frase final.
I si hi ha verema allà em tindreu collint raïm! jeje
A Olp també hi ha trossos amb clars referents enolegs: Les Vinyes de Moriri per exemple. Fins i tot a Sorre s'hi feia ví
Hola, em dic Laia i sóc de la Pobla de Segur.Una cosa, hi ha algun indici o proba documentada de les vinyes i el cultiu del vi al Pallars? Es que estic fent un treball de recerca que va precisament d'això i seria interessant poder afegir-hi documents, fotos, etc. Merci!!!
Publica un comentari a l'entrada