divendres, 4 de setembre del 2009

El vell retaule, torna a casa

Acabada la gran diada del 29, lo que ens queda, a la gent que ho varem viure, es un estat de satisfacció, i un orgull de poble, que ja no recordàvem.

Aquest petit llogarret, perdut al mig del ancestral Pallars, va sentir-se important i cofoi de la seva identitat.

No podem ara, desfer la historia, ni pretendre jutjar als nostres padrins, que a principis del segle passat, varen vendre al brocanter Cuyás, lo més valuós que hi havia al poble, peró si que seria important que fóssim capaços de valorar més allò que es nostre.

A partir d’ara, quan expliquem com es el nostre poble, afegirem, al cel blau i l’aigua neta, a la bonhomia de la gent, al silenci, als paisatges incomparables, i a tantes altres coses, una nova historia: el retaule.

En quan a la festa, va ser una festa com les de abans, vestits mudats, repic de campanes, missa major i a la taula, un lloc per tothom.

Varem veure als vells amics d’Enviny, emocionats i feliços, recordant lo que els seus padrins els hi havien explicat, del altar i de les seves peripècies.

Ara Enviny te una copia exacta del seu retaule, i una talla molt valuosa, fruit d’una donació.

Aquesta imatge, una talla de uns 70 cms., del segle XIV, estil gòtic, lluirà al altar, una vegada s’instal•li una alarma per tal d’assegurar-la.

Varen assistir a la festa, el Diputat al Parlament europeu Ramon Tremosa, La Diputada al Parlament de Catalunya Glòria Renom, l’Alcalde de Sort i Diputat al Parlament, Agustí López,, L’Alcalde de Abella de la Conca, Julià Sala, el representant de la Generalitat Adolf Garcia, director de l’Agencia Catalana del Aigua , el conservador del Museu diocesà de Lleida, Sr. Albert Velasco, i el Bisbe d’Urgell Sr. Enric Vives.

Es pot trobar informació sobre la festa a:

El Segre(Comarques) 29 .08.2009
El Segre (Comarques) 30.08.2009
El Pais : (Retablo de Papel) 29.08.2009
La Mañana ( Comarcas) 29.08.2009.
TV3 ( Comarques) 30.08.2009

Hem d’agrair a molta gent l’èxit de la diada; A les Autoritats bàsicament al Consell i al Ajuntament, les gestions per aconseguir la copia, a l’empresa Arsus Paper, la perfecta execució de la replica, a Mn. Joan i a la poca gent del poble, la preparació i organització de la festa, al Ajuntament i al Parc Natural del Alt Pirineu,, la adequació del entorn, i al quartet “Veus del Pirineu” la seva participació en els actes.


1 comentari:

Jaime ha dit...

Collons Ponsico, amb videomuntatge i tot...i penjant vídeos al blogger...estic impressionat.
M'agrada...
Felicitats!